zondag, april 21, 2024

Het is vooralsnog een Hollands feestje bij het WK schaatsen in Thialf

Actueel

Geheel volgens verwachting heeft Marijke Groenewoud met succes haar wereldtitel op de massastart verdedigd. De 24-jarige won het goud met dank aan een schitterend samenspel tussen haar en Irene Schouten die het zilver wist te winnen. Bij de start vluchtte Schouten direct uit het peloton, waarna ze zich even later weer terug liet vallen.

Niet snel daarna spurtte Groenewoud weg, waardoor het gehele peloton  stil viel. Voer schaatsers die voor het verzamelen van punten nog het peloton achter zich te raken konden Groenewoud inmiddels niet meer achterhalen.

Patrick Roest laat verstek gaan bij de 1500 en 10.000 meter

Alhoewel hij zowel de 150 meter als de 5 en 10 kilometer mocht rijden, heeft Patrick Roest aangegeven dat hij alleen de 5 kilometer zal rijden.  De keuze is een simpele optelsom van Roest die aangeeft dat hij meer kans heeft op goud bij de 5 kilometer dan de 10 kilometer.

Zou hij beginnen met de 1500 meter dan vreest hij dat hij daarmee te veel kracht moet inleveren om succesvol de 5 kilometer te kunnen rijden. De 1500 meter wordt nu gereden door Wesly Dijs die in Calgary de 3e wereldbekerwedstrijd van dit seizoen won.

Waarschuwing voor Jorrit Bergsma

Het is oppassen geblazen tijdens dit wereldkampioenschap, want de jury in Thialf lijkt dit jaar een  stuk strenger dan eerdere jaren. We zagen eerder al dat de dames het goud aan hun neus voorbij zagen gaan wegen een blote enkel van een van de schaatsers. Opnieuw is er een waarschuwing uitgedeeld door de jury, dit keer aan Jorrit Bergsma.

Terwijl andere schaatsers nog aan het rijden waren, ritste hij namelijk zijn schaatspak al open. En dat mag niet volgens de reglementen. Gelukkig wist Bergsma zich wel te plaatsen voor de finale en gaf aan dat de halve finales gewoon ‘klotewedstrijden’ zijn: “een klein foutje en je ligt eruit!’.

Jutta Leerdam pakt goud op de 1000 meter

Het blijft een Hollands feestje in het Thialf want ook Jutta Leerdam wist een gouden plak veilig te stellen. Aanvankelijk wist ze niet precies welke tijd ze had neergezet. Toen bleek dat haar eindtijd 1.13,03 was, kon ze  echter haar lol niet op: “Dat is niet normaal in deze omstandigheden!”.

Leerdam wist alle 1000 kilometers die ze ooit reed te winnen en is trots op haar prestatie: “Ik denk dat het gat met de nummer 2 nog nooit zo groot is geweest. Maar dat houdt me niet tegen om het nog groter te maken. Ik ben bezig met het gat te verkleinen tussen de beste vrouw tijden en die van de mannen”.

 

 

Laatste nieuws

Hamilton verbaasd over vertrek Nyck de Vries bij AlphaTouri

Lewis Hamilton spreekt zijn verbazing uit over het vertrek van Nyck de Vries bij AlphaTauri na slechts tien races...

Gerelateerde artikelen