zaterdag, april 27, 2024

Racefans opgelet: de Grand Prix van Oostenrijk komt er weer aan!

Actueel

Volgend weekend keert het Formule 1-circus terug naar Europa na de Grand Prix van Canada. De Grand Prix van Oostenrijk is de volgende en Max Verstappen zal proberen zijn vierde overwinning te behalen na overwinningen in 2018, 2019 en 2021. Ondanks dat Verstappen vanaf pole position startte, greep hij vorig jaar nipt naast de overwinning door te verliezen van Charles Leclerc.

Na de Grand Prix van Azerbeidzjan is de Grand Prix van Oostenrijk dit weekend de tweede race op de Formule 1-kalender van 2023. De Sprint Shootout is een unieke toevoeging aan het format en vervangt de tweede vrije training. Op vrijdag begint het raceweekend met vrije trainingen en kwalificatie, waarmee de startopstelling voor de race op zondag wordt bepaald. Zaterdag, ook wel bekend als sprintdag, is er een extra kwalificatiesessie of de Sprint Shootout, die de startvolgorde voor de sprintrace bepaalt. Vergeleken met de gebruikelijke kwalificatiesessie zal deze korter zijn.

Drie sessies tijdens de Grand Prix van Oostenrijk

De Grand Prix van Oostenrijk heeft een kwalificatieformat dat bestaat uit drie sessies, Q1, Q2 en Q3. De eerste sessie, Q1, duurt twaalf minuten en vereist dat coureurs nieuwe medium banden gebruiken. De beste vijftien coureurs uit Q1 gaan door naar Q2, waar ze tien minuten de tijd hebben om een nieuwe rondetijd neer te zetten, ook op nieuwe medium banden. De tien snelste coureurs uit Q2 gaan door naar Q3, waar ze slechts acht minuten hebben om hun ultieme rondetijd neer te zetten, op nieuwe zachte banden.De Sprint Shootouts werden dit jaar in het leven geroepen om het F1-weekend nog spannender te maken. De races vinden elke dag van het evenement plaats, inclusief de zaterdag van de Grand Prix van Oostenrijk. De winnaar van elke shootout verdient acht punten, terwijl de rest van de coureurs één punt minder krijgen voor elke plaats onder de eerste plaats.

Het Oostenrijkse raceteam Red Bull heeft dit seizoen gedomineerd met tot nu toe acht GP-overwinningen. Omdat hun thuiscircuit de Red Bull Ring in Spielberg is, wordt verwacht dat ze hun dominantie zullen voortzetten. Voor degenen die de race willen volgen: de Grand Prix van Oostenrijk begint op vrijdag 30 juni en eindigt op zondag 2 juli. Je kunt de race volgen via een liveblog op deze site of op televisie/radio via Viaplay. Het schema voor het raceweekend ziet er als volgt uit:

  • Vrijdag 30 juni 13.30 – 14.30 uur: Eerste vrije training
  • Vrijdag 30 juni 17.00 – 18.00 uur: Kwalificatie
  • Zaterdag 1 juli, 12.00 – 13.00 uur: Sprint Shootout
  • Zaterdag 1 juli, 16.30 – 17.00 uur: Sprint Race
  • Zondag 2 juli, 15.00 – 17.00 uur: Race.
Laatste nieuws

Hamilton verbaasd over vertrek Nyck de Vries bij AlphaTouri

Lewis Hamilton spreekt zijn verbazing uit over het vertrek van Nyck de Vries bij AlphaTauri na slechts tien races...

Gerelateerde artikelen